Menu

Geschiedenis

Het ondernemen van de familie Feije

 

Schoorsteenvegerij Feije, voorheen bekend als Schoorsteenvegerij Hans Feije, bestaat al sinds 1969. Het ondernemen zit echter al veel langer in de familie en gaat terug tot voor WOII.

In oktober 1933 hebben Nico en zijn broer Manus Feije aan de Pijlslaan 3-5 te Haarlem samen “Feije’s Brandstoffenhandel” opgericht. Dit bedrijf vloeide voort uit het boeren- & transportbedrijf van allerhande goederen en verhuizingen van hun ouders. Tevens, om de hoek aan de Leidsevaart, wordt dan ook al herberg ’t Schouwtje bestiert door de vrouw van Nico, Wilhelmina Feije-Koene.

In 1949 is de zoon van Nico en Wilhelmina, Hendrik Feije (Pum) voor zichzelf begonnen met een brandstoffenhandel  “ ’t Schouwtje” aan de Schouwtjeslaan 5 te Haarlem. Later verhuisde de zaak naar de Brouwersvaart 106 en de naam van de zaak veranderde in “De Limburgse kolenhandel Pum Feije”. Deze zaak heeft bestaan tot 1975.

Rond 1960 is Hans Feije, de zoon van Pum, in de zaak van zijn vader aan het werk gegaan. Met de komst van het aardgas ging het met de verkoop van kolen & olie achteruit. In 1967 begon Hans vanuit de brandstoffenhandel van zijn vader met het vegen van schoorstenen en schoonmaken van kolen-, olie- en gaskachels. In mei 1969 maakte hij er zijn eigen onderneming van onder de naam Schoorsteenvegerij Hans Feije, eerst gevestigd in Haarlem en later in Santpoort-Noord. Dit bedrijf is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig en gerenomeerd familie bedrijf, dat naast het schoorsteenvegen nog veel meer diensten aanbied op het gebied van schoorstenen, kachels en rookkanalen.

In 1972 is de vrouw van Hans, José Feije-van Schaik, als partner bij de zaak gekomen en heeft het dagelijkse reilen & zeilen op kantoor op zich genomen. Daarnaast had zij nog een agentuur in schoorsteenveeg materialen.

Na de zomer van 1995 is de zoon van Hans en José, Eric Feije, in het bedrijf gekomen na afronding van zijn MTS-bouwkunde opleiding. In 1996 heeft Eric, naast de schoorsteenvegerij, een asbestsaneringsbedrijf opgezet. De steeds streng wordende regelgeving heeft ervoor gezorgd dat deze werkzaamheden in 2002 weer zijn gestaakt vanwege de hoge kosten voor de particuliere markt. Als Feije Bouw voert Eric nog altijd kleine timmer- & kluswerkzaamheden uit.

In 1998 (1ste lichting) heeft Eric zijn ASPB Rijks Erkend Gediplomeerd Gezel-Schoorsteenveger diploma gehaald en in 1999 (1ste lichting) heeft hij zijn ASPB Rijks Erkend Gediplomeerd Meester-Schoorsteenveger diploma gehaald. Eric mag zich vanaf dat moment dan ook Meester Schoorsteenveger noemen.

Vanaf 2010 gaat de zaak langzaam over naar Eric en gaan Hans en José meer genieten van extra vrije dagen en hun toekomstige pensionering. Ook werd de agentuur van José verkocht. Dit bedrijf bestaat echter nog altijd voort als Nederlandse distributeur van het merk Wöhler.

In januari 2012 is José, de belangrijke spil op de achtergrond van het bedrijf, komen te overlijden en worden de zaken voortgezet door Eric en Hans, waarbij Hans van het dak verdween en zich met de planning op kantoor ging bezig houden.

Per september 2013 is Hans van zijn pensioen gaan genieten en is het bedrijf volledig overgedragen aan Eric. Hij zet het bedrijf voort samen met zijn vrouw Gabriëlle Feije, die naast haar eigen bedrijf (Studio Feije) in Grafische ontwerpen en Interieurontwerp en styling ook het kantoor van de schoorsteenvegerij aanstuurt. Met deze overdracht gaat het bedrijf verder onder de naam Schoorsteenvegerij Feije en is weer gevestigd in Haarlem op de Rijnstraat 58.

Vanwege de veranderingen in regelgeving voor houtstook (ecodesign 2022 richtlijn) en de energietransitie zijn wij onze werkzaamheden gaan uitbreiden en zijn van verschillende merken vrijstaande, inzet- & inbouwhoutkachels gaan leveren en plaatsen. Hiernaast heeft Eric zich sinds 2023 toegelegd op het maken en verfraaien van schouwen met het gebruik van Stone Age producten.