Menu

Rookkanaal renovatie

Vele bouwkundige (stenen) (rook) kanalen zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt door gebruik, veroudering, verzanding door rookgassen, scheuren door brand en invloeden van buitenaf. Het een en ander kan zichtbaar gemaakt worden door het uitvoeren van een camera-inspectie.

Om de (rook) kanalen weer veilig in gebruik te nemen is het nodig om deze kanalen te repareren, vernieuwen of te vervangen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.

De meest toegepaste methode is het inbrengen van een RVS-flexibele schoorsteenvoering. Deze voeringen, ook wel mantels genoemd, zijn er in drie uitvoeringen namelijk enkel gedraaid, dubbel gedraaid en Superflex. De enkelgedraaide voering wordt meestal enkellaags genoemd en de ander twee dubbellaags waarbij de laatste aan de binnenzijde extra glad is uitgevoerd om de (lucht) weerstand te verlagen en aanslag te verminderen. De enkellaags voeringen zijn geschikt voor gasgestookte toepassingen (deze plaatsen wij niet!) en de dubbellaags versies zijn voor toepassingen bij vaste brandstoffen (hout, pellets, kolen & olie).

Het aanbrengen van de voering gebeurt uit één stuk. Ze worden vast gezet in cement, de ruimte tussen het "oude" kanaal en de nieuwe voering wordt opgevuld met isolatiemateriaal en op dak wordt het rookkanaal passend afgewerkt met een aansluiting met kap.

De tweede mogelijkheid is het plaatsen van een nieuw rookkanaal in plaats van, of naast, het huidige rookkanaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van RVS dubbelwandig geïsoleerde schoorsteen elementen.

Wij kunnen alle opties met u bespreken en als wij uw wensen kennen komt er vast een mooie oplossing uit.