Menu

Rook-lek-dichtheidsproef

Voor het inspecteren van kanalen zijn er twee veel gebruikte opties namelijk de rook-lek-dichtheidsproef en de camera-inspectie. Zie Camera-inspectie voor uitleg over de camera-inspectie. Voor de rook-lek-dichtheidsproef, kortweg rookproef genoemd, gebruiken wij een rook generator die wij zo lekdicht als mogelijk aansluiten op het kanaal. Voor kanalen met een nisbus als opening kan dat met een slang en schuimrubber of duct-tape. Bij openhaarden plakken we hem rondom dicht met plastic en duct-tape en sluiten de slang aan op het plastic.

Als het rookkanaal opgevuld is met de rook, wordt de bovenzijde ook afgesloten door middel van schuimrubber proppen. Het kanaal wordt in overdruk gezet met behulp van een stofzuiger die je op blazen kan zetten.

De meeste lekkages die gevonden worden in (rook) kanalen, zitten tussen plafond / vloer van de verschillende etages, aansluiting met het dak, kanalen onderling (ook vaak met de buren) en spouwmuren.

Met deze methode zijn ook de kleinere lekkages goed te constateren, die nog geen acuut gevaar zijn, maar wel aangeven dat het kanaal zijn beste tijd gehad heeft en het beste vernieuwd kan worden om verdere problemen te voorkomen.

Samen met een camera-inspectie en schriftelijke rapportage kunnen de resultaten van een rookproef gebruikt worden voor een schade expertise bij verzekeringsbedrijven na een schoorsteenbrand.